Zraziki z Wolnowaru do Słoików


 Witajcie ,wlatuje kolejny przesmaczny przepis na zraziki  do słoików  z wołowiny...

Składniki :
:::::::::::::::::::
1 kg.mięsa wołowego bez kości 
2 śr.wielkości cebula
1 łyżka musztardy 
Kilka ziaren (3szt.) ziela angielskiego 
1 listek laurowy
Sól i pieprz 
Papryka wędzona sypka 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona sypka 1 łyżka
Smalec 1  łyżka
2 łyżki oliwy
Ocet balsamiczny 2 łyżki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso umyć ,osuszyć .Pokroić w poprzek włókien na plasterki , rozbić tłuczkiem ,lekko.Każdy plaster posmarować octem balsamicznym i oliwą . Przełożyć do miski , przykryć i zostawić na 60-70 minut.
Następnie po tym czasie mięso posolić , popieprzyć .Szybko przesmażyć na gorącym tłuszczu ( smalcu ) z obu stron .Gotowe włożyć do garnka albo wolnowaru .
Na tym samym tłuszczu przesmażyć posiekaną drobno cebulę i też dodać do mięsa.
Dodać musztardę ,ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, oraz łyżeczkę papryki wędzonej i paprykę słodką mieloną.
Zalać wszystko wodą do 3/4 wysokości mięsa .Garnek postawić na gazie na małym ogniu i dusić pod przykryciem lub w wolnowarze ,przykryć pokrywką i ustawić na Low na 4-6 godzin .Sprawdzajcie ich miękkość .Mięso w garnku dusimy 2 godziny w zależności od twardości mięsa ,też sprawdzać .Gotowe pakujemy do wysterylizowanych słoików .Zakręcamy pokrywki i tyndalizujemy przez 3 dni .
1 dzień - 90 minut
2 dzień - 60 minut
3 dzień - 45 minut 

Komentarze

Popularne posty