Łatwy i Szybki Domowy Bigos
Składniki:
::::::::::::::::::::
1 słoik kiszonej kapusty
Kilka grzybków suszonych lub świeżych ( mogą być też pieczarki podsmażone )
0.5 główki świeżej słodkiej kapusty
0.5 kg . Kiełbasy podwawelskiej lub innej
2 cebule
300 gr.boczku wędzonego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz ziołowy
Majeranek
Kminek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzybki namoczyć w gorącej wodzie na 15 minut( wodę zostawić i nie wylewać).
Kapustę kiszoną obgotować do miękkości ,dodać grzybki namoczone i pokrojone w paseczki, po ugotowaniu odlać wodę .Boczek pokroić w kostkę o usmażyć na rozgrzanej patelni .Dodać pokrojoną kiełbasę w plasterkach albo w kostkę i smażyć razem na złoty kolor.Cebulę obrać,pokroić w drobno i dodać do kiełbasy i boczku .Smażyć aż cebula się zeszkli.
Wszystko z patelni dodajemy do kapusty,wodę z wywaru z grzybów ,poszatkowaną świeżą kapustę , mieszamy ,dodajemy koncentrat pomidorowy,przyprawiamy. Gotujemy aż kapusta zmięknie .Podajemy z kromką chleba .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz