Dietetyczne Zrazy z Kaszy Gryczanej
Witajcie.Dzis super przepis na przepyszne zrazy z kaszy białej gryczanej w sosie grzybowym.Myślałam ,że ten przepis będzie dużym niewypałem ,ale się okazało , że świetny przepis . Polecam.Przepis troszkę wymagający czasu ,ale wart jest tego.
250 gr. -(250 gr.)świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie mrożone z zamrażarki ) i drugie tyle na sos...
2,5 łyżki masła
3 nieduże cebule
300 gr.kaszy białej gryczanej
2 jajka ( jedno ciasta drugie do panierki
Mąki tyle ile nam się wgniecie ( tak aby można było je rozwałkować)
bułka tarta
Olej
0.5 szkl.jogurtu naturalnego lub jak kto używa śmietany
Sól
Pieprz
::::::::;;;:::::::::::::::::::
1. Świeże grzyby obgotować,ostudzić ,mrożone najpierw namoczyć w mleku przez godzinę ,odlać i jak potrzeba obgotować dopiero ( u mnie grzybki już i gotowane były i zamrożone ) .
2. Wywar zostawić.Grzyby drobno posiekać , przesmażyć na połowie masła.Dodać pokrojoną 1 cebulę .Usmażyć na złoty kolor.
3. Kaszę gryczaną opłukać na sicie ,zalać 3/4 l.wody i gotować z dodatkiem soli ok.15 - 20 minut , ostudzić.
4. Do gotowej ,ostudzonej kaszy dodać jajko i tyle mąki by masa dawała się rozwałkować.Przyprawić solą i pieprzem.
5. Rozwałkować ciasto i pokroić na prostokąty.Na każdym kawałku ułożyć porcję farszu z grzybów , zrolować ,zaciskając końce ,formując zrazy.
Komentarze
Prześlij komentarz