Dietetyczne Zrazy z Kaszy Gryczanej


 Witajcie.Dzis super przepis na przepyszne zrazy z kaszy białej gryczanej w sosie grzybowym.Myślałam ,że ten przepis będzie dużym niewypałem ,ale się okazało , że świetny przepis . Polecam.Przepis troszkę wymagający czasu ,ale wart jest tego.

Składniki :
:::;:::::::::::::::

250 gr. -(250 gr.)świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie mrożone z zamrażarki ) i drugie tyle na sos...

2,5 łyżki masła

3 nieduże cebule

300 gr.kaszy białej gryczanej

2 jajka ( jedno ciasta drugie do panierki

Mąki tyle ile nam się wgniecie ( tak aby można było je rozwałkować)

bułka tarta 

Olej

0.5 szkl.jogurtu naturalnego lub jak kto używa śmietany 

Sól

Pieprz 

::::::::;;;:::::::::::::::::::

1. Świeże grzyby obgotować,ostudzić ,mrożone najpierw namoczyć w mleku przez godzinę ,odlać i jak potrzeba obgotować dopiero ( u mnie grzybki już i gotowane były i zamrożone ) .

2. Wywar zostawić.Grzyby drobno posiekać , przesmażyć na połowie masła.Dodać pokrojoną 1 cebulę .Usmażyć na złoty kolor.

3. Kaszę gryczaną opłukać na sicie ,zalać 3/4 l.wody i gotować z dodatkiem soli ok.15 - 20 minut , ostudzić.

4. Do gotowej ,ostudzonej kaszy dodać jajko i tyle mąki by masa dawała się rozwałkować.Przyprawić solą i pieprzem.

5. Rozwałkować ciasto i pokroić na prostokąty.Na każdym kawałku ułożyć porcję farszu z grzybów , zrolować ,zaciskając końce ,formując zrazy.


Pociąć na szerokie paski i przekroić jeszcze na pół !!!!




 6. Zrazy obtaczamy jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok.10 minut.
7.Posiekać resztę cebuli drobno ,usmażyć na maśle,dodać ugotowane pokrojone grzybki ,smażyć 5 -10 minut ,zalać wywarem ,dusić do miękkości i odparowania wywaru na tyle by utworzył się sos ,dodać jogurt naturalny wymieszany 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej ,zahartowanej kilkoma łyżkami gorącego sosu  / śmietaną ,zagotować i przyprawić do smaku .
8. Zrazy podawać  z sosem grzybowym i z ogórkiem kiszonym.Smacznego.



Komentarze

Popularne posty