Domowe Flaczki Jana
Kiedy w garnku gotują się flaczki zawsze wspominam dom ,kiedy mój tata robił najlepszą zupę z flaczków wołowych .Zapewne każdy z Was ma takie danie ,które uważa za najsmaczniejsze i najlepsze zrobione przez rodziców .Dlatego dziś dzielę się przepisem na moją domowa zupę z flaków od Jana ,mojego taty.Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::;;;
1 kg.flaków wołowych
0.5 kg. szpondra wołowego z kością
1 mały seler korzeniowy
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały koncentrat pomidorowy
1 papryka czerwona świeża
Sól
Pieprz ziarna
1 łyżka majeranku
Imbir
Gałka muszkatołowa
0.5 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 utłuczonych ziaren jałowca
Świeże liście lubczyku ( maggi) lub 1 łyżka przyprawy maggi
Zasmażka:
Masło
1 łyżka mąki
::::::::::::::::::::::::
Do garnka włożyć mięso , pokrojone ,umyte flaki i pokrojoną połowę marchewki ,lubczyk pietruszki i selera ,zalać wodą i doprowadzić do wrzenia .Zebrać pianę ,dodać ziarna pieprzu,ziela angielskiego,listki laurowe,utłuczony jałowca i ugotować intensywny bulion , obrać kości z mięso ,pokroić je na paski i dodać z powrotem do zupy z flakami.Papryke umyć ,osuszyć ,usunąć gniazdo nasienne ,pokroić w paski lub w kostkę dodać do zupy .Gotujemy do miękkości papryki .Na patelni rozgrzać masło ,dodać mąkę i zrobić ciemną zasmażkę ,wlać odrobinę zupy ,wymieszać i wlać wszystko do garnka ,wymieszać .Dodać koncentrat pomidorowy ,doprawić jak trzeba maggi o reszta przypraw..Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz