Hiszpańska Zupa z Soczewicy Czerwonej
Ta przepyszna zupa , znana jest w Hiszpanii jako Sopa de Lentejas Rojas.Jest to zupa pełna kwintesencji rozgrzewających smaków i pysznego jedzenia.Proste składniki gotowane w garnku .Podawać z chrupiącą bagietka i butelką hiszpańskiego czerwonego wina,aby zyskać doskonałość hiszpańskiego posiłku.
Składniki:
:::::::::::::;;;;;::::::
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki2 pomidory plus passata pomidorowa
1 łyżka octu czerwonego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki najlepiej hiszpańskiej ale nie musowo
0.5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 szkl.suszonej soczewicy czerwonej
5 szkl.bulionu warzywnego (1.2 litra)
1 listek laurowy
Szczypta soli morskiej
Szczypta czarnego pieprzu
Natka do dekoracji ( nie musowo )
:::::::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::;::::::::::
Cebulę drobno posiekać , czosnek grubo posiekać ,marchewki obrać ,pokroić drobno w kosteczkę ,pomidory zetrzeć, a soczewicę czerwoną opłukać pod bieżącą wodą.W garnku w którym będziemy gotować zupę ,rozgrzać oliwę z oliwek.Dodać posiekaną cebulkę ,czosnek i marchewkę ,mieszać cały czas .Po 3-4 minutach ,gdy warzywa będą lekko podsmażone ,dodać ocet ,paprykę i kumin,szybko mieszać , a następnie dodać startego pomidora i 1 szklankę passaty,wymieszać i gotować na wolnym ogniu bez mieszania .Po około 3 minutach dodać soczewicę , bulion i listek laurowy,zwiększyć ogień i wymieszać ,gdy zacznie wrzeć ,przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień .Gdy soczewica będzie ugotowana ,doprawić zupę solą ,pieprzem ,wymieszać ja na koniec i zdjąć z ognia .Przelać na talerze ,udekorować posiekaną natką pietruszki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz