Kiełbaski do Słoików według Tomasza Strzelczyka
1 kg.małych kiełbasek
1 duża zielona papryka
3 duże czerwone papryki
5 papryczek chili
4 średnie cebule
10 ząbków czosnku
750 gr.pomidorów z puszki lub normalnych
2 łyżki oregano
1 płaska łyżka słodkiej papryki czerwonej
1 płaska łyżka pieprzu
0.5 łyżki soli
Garść natki pietruszki
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kiełbaski obsmażyć z obu stron na złoty kolor na dużej patelni lub w garnku. Paprykę umyć ,osuszyć ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w paski .Cebulę obrać i pokroić w pióra.Do kiełbasek dodajemy cebulę ,posiekane drobno papryczki chilli,mieszamy .Dokładamy papryki pokrojone ,mieszamy ,przyprawiamy oregano .Ząbki czosnku drobno posiekać dodać do garnka,zamieszać,przyprawić papryką ,solą ,pieprzem,zalewamy pomidorami ,jeśli robimy to ze świeżych pomidorów ,to najpierw trzeba je zmiksować i dopiero zalać .Dusimy pod przykryciem 45 minut.W tym czasie przygotowujemy słoiki .Gdy kiełbaski są gotowe dodajemy natkę pietruszki .Całość gorące przekładamy do słoików ,zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz