Kiełbaski do Słoików według Tomasza Strzelczyka

Kolejny świetny przepis od pana Tomasza .Pełne smaku papryk,chili czosnku i pomidorów .Gorąco polecam ten przepis .U mnie został ze mną  na stałe ...

Składniki :
::::::;;;;;;;;;;;;:::::
 



1 kg.małych kiełbasek 

1 duża zielona papryka

3 duże czerwone papryki

5 papryczek chili

4 średnie cebule

10 ząbków czosnku

750 gr.pomidorów z puszki lub normalnych

2 łyżki oregano

1 płaska łyżka słodkiej papryki czerwonej

1 płaska łyżka pieprzu

0.5 łyżki soli

Garść natki pietruszki 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Kiełbaski obsmażyć z obu stron na złoty kolor na dużej patelni lub w garnku. Paprykę umyć ,osuszyć ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w paski .Cebulę obrać i pokroić w pióra.Do kiełbasek dodajemy cebulę ,posiekane drobno papryczki chilli,mieszamy .Dokładamy papryki pokrojone ,mieszamy ,przyprawiamy oregano .Ząbki czosnku drobno posiekać dodać do garnka,zamieszać,przyprawić papryką ,solą ,pieprzem,zalewamy pomidorami ,jeśli robimy to ze świeżych pomidorów ,to najpierw trzeba je zmiksować i dopiero zalać .Dusimy pod przykryciem 45 minut.W tym czasie przygotowujemy słoiki .Gdy kiełbaski są gotowe dodajemy natkę pietruszki .Całość gorące przekładamy do słoików ,zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty