Kurczak Balti
Jest to lżejsza wersja klasycznego indyjskiego dania na wynos.Kurczak Balti to przepyszne carry na bazie pomidorów ,szpinaku i papryki.Cudowna potrawa ,zachęcam do jej wypróbowania .
Składniki :
:::::::::::::::::::::
40 dag.piersi z kurczaka,pokrojonej na kawałki wielkości kęsa.
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej chili
1.5 łyżki oleju arachidowego lub zwykłego
1 laska cynamonu
3 strąki kardamonu
1 zielone chili ja niestety miałam tylko czerwone więc je dałam :)...
0.5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 śr.cebula, grubo starta na tarce o dużych oczkach
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
Imbir w całości 2.5 cm,starty
0.5 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
::::::::::::::::::::::
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka garam Masala
250 ml.passaty pomidorowej
1 czerwona papryka świeża ,drobno pokrojona
1 śr.pomodor ,posiekany
85 gr.szpinaku świeżego baby
Garść kolendry posiekanej ( u mnie suszona )
Ryż do podania
Pieprz czarny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. W misce ułożyć kurczaka.
2. Wymieszać w drugiej miseczce sok z limonki ,papryki, chili i pieprzu.
3. Przelać do miski z kurczakiem i zamarynować w nim mięso na co najmniej 15 minut.
4. W dużym rondlu lub patelni rozgrzać olej.
5. Do rondla dodać laskę cynamonu ,strąki kardamonu ,chili całe i kmin rzymski ziarna , krótko smażyć ,aż nabiorą koloru i uwolnią zapach .
6. Dodać cebulę , czosnek ,imbir, smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty, aż cebula zacznie się rumienić .
7. Dodać olej, następnie włożyć kurczaka i smażyć mieszając 2-3 minuty ,do momentu aż przestanie wyglądać surowo .Wyjąć laskę cynamonu.
8. Wymieszać z kurkumą ,kuminem mielonym ,mieloną kolendrą i garam Masala .
9. Zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty.
10. Zwiększyć ogień , wlać passate pomidorową ,dodać pomidora i paprykę czerwoną ,doprowadzić do wrzenia .
11. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 -20 minut ,aż kurczak będzie miękki .Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz