Kurczak Po Libańsku Pieczony w Rękawie


 Dziś kochani podzielę się z Wami przepisem na pysznego kurczaka po Libańsku.Ta pyszna kolacja z rękawa do pieczenia  pozwala się cieszyć bliskowschodnimi smakami w domu.Łatwe i proste danie do przygotowania .Soczyste pałki marynowane w jogurcie naturalnym ,a następnie pieczone z warzywami i idealna mieszanka przypraw inspirowaną Libanem.Podajemy z chlebkiem pita i sałatą.

Składniki :
::::::::::::::::::::
1 kg.pałek z kurczaka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka za'ataru
1Cukini
2 Papryki
1 marchewka
1 duży ziemniak
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki masła
1 cebula
1 główka czosnku 
3 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki oliwy z oliwek 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
W dużej misce wymieszać jogurt naturalny z za'atarem ,papryką,czosnkiem w proszku ,1 łyżeczka soli i pieprzu.Dodać pałki kurczaka ,i pokrojone warzywa ,cukinię w pół plasterki,marchewkę  pokrojoną w kostkę ,paprykę pokrojoną w kostkę ,ząbki czosnku,sok z cytryny ,ziemniak pokrojony w ćwiartki , wymieszać wszystko dokładnie ,przełożyć do rękawa do pieczenia ,zawiązać oba końce ,włożyć  do lodówki na noc aby się zamarynowało mięso .Gotowego kurczaka przełożyć wraz z rękawem na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika 180 stopni na 60 minut.10 minut przed końcem robimy nacięcie i pieczemy kurczaka do zrumienienia się skórki .Smacznego.



Komentarze

Popularne posty