Leczo


Jak co roku nie może zabraknąć domowego lecza.Bylo leczo do słoika a dziś leczo dla domowników.Przepis prosty  ,łatwy ...

Składniki :

::::::::::::::::::::::::::

3 czerwone papryki ,mogą być też kolorowe,pokrojone w kostkę 

2 cukinię , pokrojone w kostkę razem ze skórką 

1 bakłażan , pokrojony w kostkę 

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 pęta kiełbasy  śląskiej

Oliwa z oliwek

2 łyżki oregano

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 szkl.passaty pomidorowej

1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka papryki wędzonej 

0.5 łyżeczki ostrej papryki

1 płaska łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

Natka pietruszki

::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Papryki umyć ,osuszyć ,usunąć gniazda na sienne ,pokroić w kostkę .Cebulę obrać ,umyć i posiekać drobno.Bakłażan umyć ,osuszyć ,pokroić w kostkę .Czosnek obrać i posiekać drobno .Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę .W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,gdy będzie już gorący wsypać posiekaną cebulę ,chwilę smażyć na złoty kolor ,dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć ,dodać kiełbasę i koncentrat pomidorowy ,jeszcze smażyć ok.10 minut.Dodać przygotowane papryki ,cukinię i bakłażana ,przyprawić papryką mielona słodką ,ostrą i wędzoną ,oregano ,solą i pieprzem,wlać passate  pomidorowa,podlać odrobiną wody  .Przykryć pokrywką ,zmniejszyć gaz i dusić 25 - 30  minut,od czasu do czasu zamieszać .Smacznego.


 

Komentarze

Popularne posty