Leczo
Jak co roku nie może zabraknąć domowego lecza.Bylo leczo do słoika a dziś leczo dla domowników.Przepis prosty ,łatwy ...
Składniki :
::::::::::::::::::::::::::
3 czerwone papryki ,mogą być też kolorowe,pokrojone w kostkę
2 cukinię , pokrojone w kostkę razem ze skórką
1 bakłażan , pokrojony w kostkę
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 pęta kiełbasy śląskiej
Oliwa z oliwek
2 łyżki oregano
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szkl.passaty pomidorowej
1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka papryki wędzonej
0.5 łyżeczki ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Natka pietruszki
::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Papryki umyć ,osuszyć ,usunąć gniazda na sienne ,pokroić w kostkę .Cebulę obrać ,umyć i posiekać drobno.Bakłażan umyć ,osuszyć ,pokroić w kostkę .Czosnek obrać i posiekać drobno .Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę .W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,gdy będzie już gorący wsypać posiekaną cebulę ,chwilę smażyć na złoty kolor ,dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć ,dodać kiełbasę i koncentrat pomidorowy ,jeszcze smażyć ok.10 minut.Dodać przygotowane papryki ,cukinię i bakłażana ,przyprawić papryką mielona słodką ,ostrą i wędzoną ,oregano ,solą i pieprzem,wlać passate pomidorowa,podlać odrobiną wody .Przykryć pokrywką ,zmniejszyć gaz i dusić 25 - 30 minut,od czasu do czasu zamieszać .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz