Lekka Zupa Pomidorowa


 Nie  ma chyba Polaka , który by tej zupy nie lubił ...Zawsze pojawia się w domach po niedzieli ,kiedy zostaje nam rosół ,wiadomo nauczyliśmy się oszczędzać jeszcze za czasów PRL , kiedy to gospodynie tak manewrowały budżetem domowym ,żeby spiąć koniec z końcem .Myślę , że PRL dużo nas wtedy nauczyło jak oszczędzać na życiu ,jedzeniu ,ubraniach itp.bo jak się mówi " Polak potrafi " .Mam nadzieję , że już nigdy komuna do nas nie wróci ,bo to były ciężkie czasy i niedobre :(.Tak więc zapraszam po domową pomidorową w wersji odchudzonej .

Składniki :
::::::::::::::::::::::
5 szkl.bulionu warzywnego
2 łyżki mocno czubate koncentratu
 pomidorowego
2 marchewki 
Listek laurowy 1-2
Ziele angielskie 3 kulki
1.5 pietruszki korzeń
1 por , biała część 
10 dag .selera korzeniowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Odrobina maggi
125 ml.jogurtu naturalnego +1 łyżka mąki ziemniaczanej ,wymieszać razem ,rozcieńczyć ( zahartować) zupą,wlać do garnka z zupą ,zamieszać .
Makaron ulubiony ugotowany według przepisu na opakowaniu
Natka pietruszki 
Sól i pieprz
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa obrać ,opłukać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ,włożyć warzywa i smażyć aż zmiękną .Przełożyć do garnka z bulionem .Por pokroić na kawałki dodać do garnka .Do garnka z warzywami wlać bulion warzywny ,dodać listek laurowy ,ziele angielskie, koncentrat pomidorowy ,gotować do miękkości warzyw .Gdy warzywa już będą miękkie doprawiamy zupę solą i pieprzem ,maggi .W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z jogurtem ,dodajemy odrobinę wywaru z zupy ,mieszamy i wlewamy do garnka .Całość mieszamy do momentu aż nam zupa zgęstnieje.Dosajemy ugotowany makaron ,mieszamy i rozlewany do talerzy .Posypujemy natką pietruszki .Smacznego.


Komentarze

Popularne posty