Melon do Słoików


 Jak zatrzymać smak pysznych melonów ? Włożyć je do słoika i zapasteryzować ,aby zimą móc cieszyć się ich smakiem o zapachem .

Składniki :
:::::::::::::::::::
2 kg.obranego melona
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki erytrolu / cukru

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Melona umyć , przeciąć na pół ,potem pociąć na plasterki ,wybrać nasiona ,obrać ze skórki .Kawałki melona układamy ściśle do wyparzonych słoików ,zalewamy wodą ,przykrywamy ( nie Zakręcamy ) deklami ,i zostawiamy na 20 minut.Po tym czasie odlewany ze słoików wodę do garnka ,dodajemy erytrol lub cukier ,zagotowujemy.Do każdego słoika z melonem dodajemy po 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego,zalewamy syropem ,Zakręcamy wieczka i pasteryzuje my 20 minut od zagotowania się wody w garnku .





Komentarze

Popularne posty