Łosoś po Indyjsku


Bardzo aromatyczna ryba ,gorące ,orientalne smaki ,to wszystko co najlepsze może zaserwować nam kuchnia indyjska, która potrafi nas przenieść w czasie ,do krainy pachnącej drzewem sandałowym , cynamonem i kardamonem.

Składniki :
:::::::::::::::::::
2 filety z łososia
1 czerwona papryka
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 ząbki czosnku
3 cm.świeżego imbiru
1 cebula
2 puszki pomidorów w zalewie,pokrojone
200 gr.mleczka kokosowego
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka curry
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
0.5 łyżeczki mielonej kolendry
0.5 łyżeczki ostrej papryki
 limonka plasterki
Natka pietruszki 
Sól
Pieprz
Masło 30 gr.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć posiekany czosnek , oraz starty na tarce drobno imbir ,dodać kumin rzymski mielony,ostra paprykę .
Następnie dodajemy posiekaną cebulę ,pokrojone pomidory z puszki ,wszystko mieszamy i podsmażamy .Dodajemy czubatą łyżkę curry ,doprawiamy solą i pieprzem,kurkumą,mielona kolendrą.Dodajemy masło oraz mleko kokosowe.
Paprykę myjemy ,osuszamy ,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w większą kostkę i dodajemy do sosu .
 Filety łososia bez skóry   kroimy w dużą kostkę i dodajemy do sosu.Gotujemy ok.10 minut.
Danie dekorujemy natka pietruszki drobno posiekaną ,pół plasterkami limonki ,paseczkami Podajemy z ryżem basmati i ciepłymi chlebkami naan...Smacznego.

Komentarze

Popularne posty