Pieczeń Wieprzowa z Papryką


 Prosta ,łatwa pieczeń ,świetna na dobry posiłek.Taka pieczeń często w latach 60-70 tych podawano w przedszkolu na obiad .Właśnie z stamtąd mam dobre wspomnienia co do niej ,do  tego pyszna surówka z kapusty i ziemniaczki z sosem pieczeniowym.Żyć i nie umierać .

Składniki:
::::::::::::::::::
500 gr.mielonego mięsa wieprzowego
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1 jajko
3 łyżki Bułki tartej
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
Sól 
Pieprz
Papryka mielona słodka 
Papryka mielona ostra
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Paprykę myjemy ,osuszamy i kroimy w kostkę .Cebulę obieramy i siekamy drobno w kostkę .Czosnek wyciskamy przez praskę.
Paprykę ,czosnek i cebulę mieszamy z mielonym mięsem Dodajemy jajko całe i bułkę tartą ,mieszamy .Przekładamy połowę masy mięsnej  do wysmarowanej tłuszczem foremki keksowej ,układamy na niej o ranę że skorupki jajka wzdłuż jej długości ,i znów nakładamy resztę mięsa ,dobrze uciskając połączenia .Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty