Przyprawa Tikka Masala- jak ja zrobić
Tikka Masala to aromatyczna mieszanka ciepłych ,rozgrzewających przypraw.Słodka
papryka w proszku i chili nadają jej charakterystyczny czerwony kolor .Świetnie nadaje się do przygotowania dań inspirowanych kuchnią indyjską.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżki proszku z papryki
1 łyżka kminu Rzymskiego mielonego
1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy mielonej
0.5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;:::::::
Wymieszać wszystkie przyprawy ze sobą i przesypać do szczelnego słoiczka .
Komentarze
Prześlij komentarz