Pstrąg w Sosie


 Proste dania są niezastąpione w kuchni .Nauczyłam się , że im prostszy przepis tym smaczniejsza potrawa.

Składniki :

:::::::::::::::::::::::::

4 pstrągi 

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła 

Sok z cytryny 

Pieprz biały

Sól

Bazylia świeża lub suszona ( u mnie suszona )

Pęczek posiekanej natki pietruszki 

0.5 kg.świeżych pomidorków koktajlowych lub z puszki ( pół zmiksować )

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rybę wypatroszyć jak potrzeba ,obciąć płetwy ,umyć , osuszyć .Naciąć rybę od środka wzdłuż kręgosłupa , rozłożyć ją na płasko i ostrym nożem wyciąć kręgosłup.Pstrąga doprawić z obu stron sokiem z cytryny, solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek ,położyć na gorący tłuszcz rybę , skórą do dołu i smażyć 10 minut.Przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.Podczas smażenia robimy sos: w rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek ,wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek i smażymy aż poczujemy intensywny  zapach  czosnku,wlewamy zmiksowane z połowy pomidorków koktajlowych sok i pokrojone resztę w plasterki ,dusimy 15 minut.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bazylię , mieszamy.Zdejmujemy z ognia.Na talerze wykładamy pstrągi i polewamy przygotowanym sosem .Podajemy  z sałatą .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty