Pstrąg w Sosie
Proste dania są niezastąpione w kuchni .Nauczyłam się , że im prostszy przepis tym smaczniejsza potrawa.
Składniki :
:::::::::::::::::::::::::
4 pstrągi
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Sok z cytryny
Pieprz biały
Sól
Bazylia świeża lub suszona ( u mnie suszona )
Pęczek posiekanej natki pietruszki
0.5 kg.świeżych pomidorków koktajlowych lub z puszki ( pół zmiksować )
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rybę wypatroszyć jak potrzeba ,obciąć płetwy ,umyć , osuszyć .Naciąć rybę od środka wzdłuż kręgosłupa , rozłożyć ją na płasko i ostrym nożem wyciąć kręgosłup.Pstrąga doprawić z obu stron sokiem z cytryny, solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek ,położyć na gorący tłuszcz rybę , skórą do dołu i smażyć 10 minut.Przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.Podczas smażenia robimy sos: w rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek ,wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek i smażymy aż poczujemy intensywny zapach czosnku,wlewamy zmiksowane z połowy pomidorków koktajlowych sok i pokrojone resztę w plasterki ,dusimy 15 minut.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bazylię , mieszamy.Zdejmujemy z ognia.Na talerze wykładamy pstrągi i polewamy przygotowanym sosem .Podajemy z sałatą .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz