Śródziemnomorski Kurczak w Kremowym Sosie ze Szpinakiem
Składniki:
:::::::::::::::::::::
4 piersi kurze ,przekrojoną każda na dwie części
Przyprawa do kurczaka
1 czerwona papryka, kostka
1 zielona papryka , kostka
2 ząbki czosnku ,plasterki
Cukinia ,kostka
Passata Pomidorowa 1 szkl.
Szpinak świeży baby pół opakowania
Przyprawy:
Bazylia
Tymianek
Czosnek granulowany
słodka papryka mielona
Papryka wędzona
Domowa przyprawa uniwersalna
Natka pietruszki
Garść parmezanu tartego
Masło klarowane
Oliwa z oliwek
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Piersi przekroić na dwie części każda ,przyprawić solą ,pieprzem ,przyprawą do kurczaka,odstawić do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzać masło klarowane usmażyć na złoty kolor piersi z kurczaka ,zdjąć i odstawić w ciepłe miejsce .Na tę samą patelnię wlać oliwę z oliwek i wsypać pokrojone warzywa : cukinię ,papryki ,czosnek,smażyć na małym ogniu do miękkości .Wlać Passate pomidorową ,wymieszać ,dusić dalej ,przyprawić podanymi przyprawami według gustu ,wymieszać ,dodać piersi kurczaka i jeszcze razem dusić 10 minut.Dodac posiekaną drobno natkę , szpinak ,dusić 1-2 minuty .Doprawić solą i pieprzem jak potrzeba .Zdjąć z gazu ,posypać tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz