Wegański Bulion Wołowy- Jak zrobić


Kochani biegnę do Was z przepisem wegańskim na bulion wołowy bez mięsa :).Cudownie jest ,że jest taka możliwość przygotowania go we własnym domu.Ten szybki i łatwy proszek o smaku wołowiny powstaje z suszonego proszku grzybowego i kilku przypraw i ziół. Jak zauważyliście zapewne często robię przepisy wegańskie ,wegetariańskie lub pochodne :) dlatego ważne jest żeby używać do tych przepisów wegańskiego bulionu w proszku ,aby dodać umami i głębokiego smaku do wszystkiego ,od zup po wegańskie zamienniki mięsa . Szkoda tylko ,że młynek mi padł ha ha i  nie mogłam go zmielić na pył , ale i taka forma mi nie przeszkadza .A jak go używać ?
Ja daję 2-3 łyżeczki proszku na 1 szklankę gorącej wody .Zapraszam.

Składniki:
::;;;;::::::::::::::
1/4 szkl.proszku z grzybów shiitake 
1/4 szkl.drożdży nieaktywnych
1 do 1,5 łyżeczki soli drobnej morskiej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/8 łyżeczki suszonego oregano
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W miseczce wymieszać wszystkie produkty ze sobą .Jeśli płatki drożdżowe są duże ,to przed wymieszaniem należy je zmielić na pył i dopiero dodać . Przełożyć do szczelnego słoiczka .Sprawdzić smakowo jeśli jest Wam za mało słone ,możecie dodać jeszcze soli.A do zupy można dodać pastę miso lub sos sojowy do smaku.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty