Biały Chleb na Sodzie z Estragonem


 "Chleb na sodzie", który ostatnio upiekłam, okazał się prawdziwym odkryciem!  Miał idealnie chrupiącą skórkę i puszysty, wilgotny miąższ. Smak był delikatny,ziołowy. Przepis był prosty i szybki w wykonaniu, nawet początkujący piekarz sobie z nim poradzi. Zdecydowanie polecam spróbować!"

Składniki :

::::::::::::::::::::::

45 dag.mąki pszennej 

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

350 ml.maślanki

Dodatek : estragon suszony 1 łyżeczka

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Do dużej miski wsypać mąkę ,zrobić w niej dołek ,dodać sól i sodę ,estragon ,wlać maślankę,lekko i krótko wyrobić .Z tego ciasta  można zrobić chleb lub bułki.

Uformować okrągły chleb ,przekroić na krzyż i spłaszczyć.Chleb wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą  z oliwek,również posmarować nią chleb .Pieczemy przez 10 minut w 230 stopniach ,po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb 40 minut,chleb odwrócić 15 minut przed zakończeniem pieczenia .Bułki pieczemy 12-15 minut większe 20 minut.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty