Biały Chleb na Sodzie z Estragonem
"Chleb na sodzie", który ostatnio upiekłam, okazał się prawdziwym odkryciem! Miał idealnie chrupiącą skórkę i puszysty, wilgotny miąższ. Smak był delikatny,ziołowy. Przepis był prosty i szybki w wykonaniu, nawet początkujący piekarz sobie z nim poradzi. Zdecydowanie polecam spróbować!"
Składniki :
::::::::::::::::::::::
45 dag.mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
350 ml.maślanki
Dodatek : estragon suszony 1 łyżeczka
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do dużej miski wsypać mąkę ,zrobić w niej dołek ,dodać sól i sodę ,estragon ,wlać maślankę,lekko i krótko wyrobić .Z tego ciasta można zrobić chleb lub bułki.
Uformować okrągły chleb ,przekroić na krzyż i spłaszczyć.Chleb wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą z oliwek,również posmarować nią chleb .Pieczemy przez 10 minut w 230 stopniach ,po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb 40 minut,chleb odwrócić 15 minut przed zakończeniem pieczenia .Bułki pieczemy 12-15 minut większe 20 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz