Danie z Kurczaka Afrykańskie z Masłem Orzechowym w Wolnowarze
Zapach egzotyki na Twoim talerzu!
Kurczak po afrykańsku z aromatyczną przyprawą kreolską to prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie soczystego mięsa kurczaka z intensywnymi smakami afrykańskich przypraw przeniesie Cię wprost na gorące, egzotyczne wybrzeża. To danie zachwyci nie tylko miłośników kuchni afrykańskiej, ale również wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste i pełne smaku potrawy.
Dlaczego warto spróbować?
Przepis bardzo aromatyczny ,łatwy do wykonania w 30 minut.Przyprawy Kreolskie i gęsty sos pomidorowy są nie z tego świata , mega pyszny.Składniki :
:::::::::::::::::::
1 kg.pałek z kurczaka
1/4 szkl.oleju
1 łyżeczka papryki mielonej
2 świeże pomidory
1 cebula posiekana
4 ząbki posiekane czosnku
0.5 łyżeczki posiekanego imbiru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
0.5 szkl.masła orzechowego
1 łyżeczka bulionu w proszku
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól
Pieprz
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso z kurczaka umyć , osuszyć,przyprawić mięso solą o pieprzem lub przyprawą kreolską , odłożyć.
Pomidory umyć ,osuszyć ,zmiksować z czosnkiem ,z połową cebuli ,natką pietruszki i imbirem , odstawić .Kurczaka obsmażyć , dodać drugą połowę posiekanej cebuli , przełożyć do wolnowaru ,albo dusić w zwykłym garnku ...,przyprawić papryką , pieprzem cayenne,wlać sos z pomidorów zmiksowany i wszystko dusić 1 godzinę .Po tym czasie dodać masło orzechowe , wlać bulion ,posolić i popieprzyć.Gotować jeszcze aż masło orzechowe ładnie się połączy z resztą potrawy tak ok.10 minut.Podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz