Pstrąg z Nawarry
Kuchnia Nawarry jest pewnego rodzaju połączeniem kuchni baskijskiej, która jest bogata w dużą ilość ryb,jak dorsz, sardynka ,owoce morza z kuchnią typowo górzystych gór Pirenejów ,gdzie dominują produkty mleczne ,sery owcze ,mięso ,dziczyzna ,kasztany ,grzyby ,orzechy laskowe i ziemniaki .Dziś podzielę się z Wami przepisem pochodzącym z tamtych stron na pstrąga z kurkami .Polecam.
Składniki:
::;;;;;::::::::::::::
4 pstrągi
10 dag.kurek
10 dag.szynki serrano
1 ząbek czosnku
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
3 dag.masła
1 cytryna
Sól
mąka- jak kto lubi do obtoczenia
::::::;;::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pstrągi umyć ,oczyścić ,osuszyć ,posolić i skropić sokiem z cytryny.Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce .Kurki oczyścić , umyć o również skropić sokiem z cytryny.Szynkę pokroić w drobną kostkę .Czosnek obrać ,posiekać drobno.Posiekać natkę pietruszki.Rybę obtoczyć w mące jak jej używasz ,usmażyć na oliwie na złoty kolor.
Przełącznik na talerz ,zabezpieczyć przed wystygnięciem .
Do oliwy zostałem ze smażenia pstrąga dodać masło i podsmażyć kurki,dodać natkę i czosnek ,smażyć ok.5 minut.Dosac szynkę serrano i smażyć kolejne 2 minuty .Przełożyć na talerz z rybą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz