Szczawiowa Zupa do Słoików
Jakiś czas temu podawałam przepis na pasteryzację pół produktów na zupę szczawiową.Dzis podam już na gotową zupę w słoiku , która jest już gotowa po odkręceniu dekla od słoika.Wystarczy na tylko podgrzać ,przyprawić lekko jak jest potrzeba i dodać np.gotowe jajeczko .Świetna rzecz jak nie mamy ochoty czy czasu gotować albo goście są tuż już za progiem a trzeba ich poczęstować obiadem bo głodni :) .Zapraszam.
Składniki :
::::::::::::::::::::
Kilka kości schabowych
2-3 litry wody
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
Kawałek pora, pokrojony w pół plasterki
Kawałek selera korzeniowego pokrojonego w kosteczkę
1 posiekaną cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
300 gr.świeżego szczawiu
Sól
Pieprz
Masło klarowane
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do garnka włożyć umyte kości schabowe, zalać wywarem,nastawić na na gaz ,zagotować.Pod garnkiem zmniejszyć ogień. Gotować . W tym czasie umyć warzywa pokroić i przesmażyć na maśle klarowanym na patelni. Warzywa przełożyć do garnka z kośćmi i wywarem. Gotować zupę przez 20 minut . Szczaw umyć opłukać pokroić drobno i przesmażyć na patelni z masłem klarowanym przełożyć całość do garnka. Wszystko przyprawić solą i pieprzem chwilę gotować i zdjąć z ognia. Słoiki umyć , wyparzyć. Kości wyjąć z zupy ,obrać z mięsa i dodać z powrotem do zupy, wymieszać. Zupę przelać do wyparzonych słoików zakręcić pokrywki i pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody w garnku. Wystudzić i wynieść do piwnicy.
Komentarze
Prześlij komentarz