Tarta Tatin z Patelni
Witajcie kochani.Dziś chciałabym Wam przekazać przepis na niedocenioną tartę Taten.Przepis mam od lat z pewnego angielskiego programu kulinarnego Anny Olsen i kiedy ją robię ,zawsze się udaje .Taką tartę możemy zrobić na różne sposoby. .Najbardziej znana jest tarta Taten z karmelizowanymi jabłkami, które nadają jej niepowtarzalny aromat i smak . Tarta Tatin – słodkie dzieło sztuki, uczta dla naszego podniebienia.Francuski klasyk , który zachwyca połączenie jabłek karmelizowanych w maśle i cukrze,ukryte pod kruchym ciastem .
Ma niepowtarzalny smak,jest efektowna .Łatwa w przygotowaniu mimo ,że wydaje się bardzo skomplikowana.Możemy ją podać z lodami lub bitą śmietaną.
Ps.Użyjmy słodkie twarde jabłka ...
Składniki :
:::::::::::::::::::
Kruche ciasto na śmietanie:
:::::::::::::::::::::::;:;:::::::::::::::::::::::
20 dag.mąki
2 łyżki śmietany
10 dag.schłodzonego masła pokrojone w kostkę
Dodatki:
:::::::;;;;::::
4 zielone jabłka
Karmel:
::::::;;:::::::;
12.5 dag.cukru pudru
100 ml,wody
2.5 dag.miękkiego masła
::::::::::::::::::::::::::::::::;:::::::::::
Dodatkowo :
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta!
::::::::;;;::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać mąkę,zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 minut. wielkości patelni .Robimy Karmel:
Na patelnię wlać wodę ,wsypać cukier puder ,czekać aż zrobi się złocisty karmel,dodać masło . Podnieść patelnię z ognia i mieszać nią nad ogniem do roztopienia.Ułożyć obrane i pokrojone na 4 części ( bez gniazd nasiennych ) wypukłością do dołu.Zostawić na małym ogniu na 8 -10 minut.Teraz możemy rozwałkować ciasto o grubości 4-5 milimetra, trochę większe od patelni na której robimy ciasto.Zdjąć jabłka z gazu , nałożyć na nie wykrojone ciasto ,zawinąć brzegi do środka nożem i posmarować roztrzepanym jajkiem .Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach .Wsadzić ciasto do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.Wyjac patelnię z pieca po tym czasie .Odstawić na 3-4 minuty.Odwrócić patelnię na talerzu i gotowe.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz