Zupa Krem Dietetyczna Pieczarkowa
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak aromatyczna zupa pieczarkowa. Jej kremowa konsystencja i głęboki smak grzybów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzisiaj przygotujemy razem tę prostą, a jednocześnie niezwykle smaczną zupę.
Składniki:
:::::::::::::::::::::::::::
500 gr.pieczarekpokrojone w plastry ,kilka zostawić do przystrojenia
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
300 gr.piersi z kurczaka
5 szkl.bulionu warzywnego
1 mała cebula
1 spora marchewka,pokrojoną w pół plasterki
1 pietruszka pokrojona w pół plasterki
1 por , biała część,pokrojony w plasterki
100 gr.obranego i pokrojonego w paseczki selera korzeniowego
8 łyżek oliwy
100 ml.jogurtu naturalnego/śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa umyć i pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę dodać posiekaną cebulę.
Smażyć aż będą lekko miękkie. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Dodać umytą i osuszoną pierś kurczaka do garnka. Gotować.Pieczarki obrać osuszyć pokroić w plasterki przesmażyć na oleju. 1/3 pieczarek odłożyć do przystrojenia zupy a resztę pieczarek dodać do zupy w garnku. Gotować do miękkości warzyw , zdjąć z ognia zmiksować blenderem i postawić z powrotem na mały ogień, dodać posiekany koperek i wlać śmietankę. Chwilę gotować i gotowe podawać na talerzu posypane usmażonymi pieczarkami .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz