Kochani ,dziś wlatuje przepis na przepyszne buraczki z chrzanem.Jak każdy wie domowe buraczki z chrzanem to doskonały dodatek do obiadu przez cały rok. Chrupiące, lekko ostre i pełne witamin, doskonale smakują z ziemniakami,chlebkiem z wędliną, mięsem czy jajkiem. Przygotowanie ich jest proste, a efekt gwarantuje zadowolenie całej rodziny.
Buraczki z chrzanem to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Ich intensywny kolor i smak przypomną Wam o ciepłych dniach nawet w środku mroźnej zimy.
Buraki są bogate w witaminy i minerały, a chrzan ma właściwości antybakteryjne. Domowe buraczki z chrzanem to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do diety.Dlatego warto przygotować je na zapas i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Osobiście pamiętam mamine buraczki z chrzanem gdy byłam dzieckiem. Ich smak zawsze kojarzył mi się z domem i rodzinnymi obiadami., bo kto nie zna kotleta schabowego ,ziemniaków i buraczków ,mniammm.Dziś z przyjemnością dzielę się tym przepisem z Wami, abyście mogli cieszyć się tym wyjątkowym smakiem przez cały rok.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
4 kg.buraczków- ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach .
2 słoiczki chrzanu Krakus 180 gramowy jeden
Zalewa:
:::::::::::::::;:
0.5 szkl.cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka soli
1/3 szkl.octu
::::::: ::::::::;; ::::::;;;;
Buraki ugotować do miękkości ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski,dodać chrzan że słoiczków,wymieszać.Przygotować zalewę z cukru ,pieprzu,soli i octu ,wymieszać ,całość zalewy wlać do startych buraczków .Dokładnie wymieszać .Wstawić całość na noc do lodówki .Nakładać do słoików ,na górę wlać odrobinę oleju ,zakręcić i pasteryzowane 20-30 min.w zależności od słoików .Jak duże to dłużej .Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz