Chleb Finlandzki
Chleb fiński, to nie tylko pożywienie, to kawałek historii i kultury Finlandii. Wyrabiany od pokoleń, ten ciemny, żytni chleb, stanowi podstawę wielu posiłków. Chcesz spróbować prawdziwego smaku Finlandii? Zacznij od upieczenia własnego
chleba!
Składniki:
:::::::::::::::::::::
250 gr.mąki żytniej 2000
0.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
200 ml.ciepłego mleka
7 gr.suchych drożdży
2 łyżki cukru / u mnie erytrol 3 łyżki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Robimy najpierw zaczyn:ciepłe mleko wlewamy do miski , wymieszać z suchymi drożdżami i cukrem/ erytrolem.Przykryć na 10 minut.
Po tym czasie dodać oliwę ,mąkę żytnią ,i sól ,wymieszać.
Wyrabiać 5 minut wylewając na rękę 1 łyżeczkę oliwy.
Przykryć i odstawić na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto uformować wałek i pociąć na 3 kawałki ,uformować w kulki .Każdy kawałek rozwałkować i zwinąć ,łączenie dokładnie zlepić , ułożyć złączeniem na dno wysmarowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia .Z kolejnymi dwiema częściami robimy tak samo i wkładamy do formy .Chleb posmarować oliwą i zostawić pod przykryciem na 30 minut.Potym czasie piec chleb w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i posmarować chleb masłem , przykryć ściereczką i wten sposób go ostudzić .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz