Dietetyczny Kurczak Po Macedońsku


 Witajcie .Lecę do Was z szybkim i  przepysznym przepisem na kurczaka po Macedońsku.Jest to tradycyjna potrawa z kurczaka po Macedońsku.Idealna dla całej rodziny.Jest to danie pełne aromatów i smaków, które przeniesie Cię wprost na Bałkany.Soczyste kęski kurczaka , chrupiące warzywa i wyrazisty sos tworzą niezapomniane połączenie .Dlatego jeśli  chcesz spróbować prawdziwych smaków Bałkanów to przygotuj ten przepis na kurczaka po Macedońsku - które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością .Zapraszam.

Składniki:

:::::::::::::::::::::::::

Kawałki kurczaka ok.1 kg.

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule

Sól

Pieprz czarny 

Curry

1 strąk zielonej papryki

1 strąk czerwonej papryki

500 gr.pomidorów

150 gr.zielonej fasolki szparagowej( u mnie mrożona)

Ogórek zielony

100 gr.pieczarek

Odrobina czosnku posiekanego

0.5 litra bulionu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

:::::;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kurczaka umyć , osuszyć ,jak potrzeba pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę posiekać .Porcje kurczaka obsmażyć na oliwie z oliwek że wszystkich stron, dodać cebulę i lekko podsmażyć .Doprawić solą , pieprzem , curry ( ja daję sporą łyżkę ). Podlać gorącym bulionem .Dusić 30 minut .Papryki pokroić w cienkie paski ,pomidory w ósemki .Fasolkę szparagową opłukać ,większe strąki pokroić .Ogórki przepołowić wzdłuż ,pokroić w plastry .Większe pieczarki przekroić na pół  lub w plastry.Wszystkie jarzyny dodać do kurczaka po 30 minutach duszenia i dalej dusić ok.30 minut jeszcze na małym ogniu.Doprawić czosnkiem .Smacznego.



Komentarze

Popularne posty