Dietetyczny Kurczak Po Macedońsku
Witajcie .Lecę do Was z szybkim i przepysznym przepisem na kurczaka po Macedońsku.Jest to tradycyjna potrawa z kurczaka po Macedońsku.Idealna dla całej rodziny.Jest to danie pełne aromatów i smaków, które przeniesie Cię wprost na Bałkany.Soczyste kęski kurczaka , chrupiące warzywa i wyrazisty sos tworzą niezapomniane połączenie .Dlatego jeśli chcesz spróbować prawdziwych smaków Bałkanów to przygotuj ten przepis na kurczaka po Macedońsku - które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością .Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::::::::
Kawałki kurczaka ok.1 kg.
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
Sól
Pieprz czarny
Curry
1 strąk zielonej papryki
1 strąk czerwonej papryki
500 gr.pomidorów
150 gr.zielonej fasolki szparagowej( u mnie mrożona)
Ogórek zielony
100 gr.pieczarek
Odrobina czosnku posiekanego
0.5 litra bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
:::::;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurczaka umyć , osuszyć ,jak potrzeba pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę posiekać .Porcje kurczaka obsmażyć na oliwie z oliwek że wszystkich stron, dodać cebulę i lekko podsmażyć .Doprawić solą , pieprzem , curry ( ja daję sporą łyżkę ). Podlać gorącym bulionem .Dusić 30 minut .Papryki pokroić w cienkie paski ,pomidory w ósemki .Fasolkę szparagową opłukać ,większe strąki pokroić .Ogórki przepołowić wzdłuż ,pokroić w plastry .Większe pieczarki przekroić na pół lub w plastry.Wszystkie jarzyny dodać do kurczaka po 30 minutach duszenia i dalej dusić ok.30 minut jeszcze na małym ogniu.Doprawić czosnkiem .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz