Dietetyczny Kurczak Po Węgiersku
Dziś szybki i prosty przepis na pyszne danie główne. Kurczak po węgiersku to połączenie soczystych kawałków mięsa z intensywnym smakiem papryki i innych aromatycznych przypraw.Zapraszam.Muszę zaznaczyć ,że to nie jest tradycyjna wersja kurczaka po Węgiersku.
Składniki:
:::::::::::::::::::
2 łyżki masła klarowanego
Kawałki kurczaka bez kości
2 średnie cebule drobno posiekane
2 ząbki czosnku,drobno posiekany
2 pomidory,pokrojone w kostkę
1 papryka czerwona , pokrojona w paski
1 zielona papryka , pokrojona w paski
3 łyżki papryki mielonej
2 szkl.bulionu z kurczaka
1.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki passaty pomidorowej
Posiekana natka pietruszki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W garnku rozgrzać masło klarowane i obsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka.Przełożyć kurczaka na talerz,przykryć.Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę na złoty kolor.Dodac czosnek i pomidory oraz passate pomidorową i pieprz.Smażyć ok.2 minut.Zdjac garnek z ognia ,dodać paprykę mieloną , sól i pieprz,włożyć kurczaka z powrotem do garnka i umieścić z powrotem na ogniu .Wlać bulion .Kurczak powinien być w większości przykryty bulionem.Doprowadzić do wrzenia .Przykryć ,zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz