Domowe Gnocchi z Grzybami Leśnymi
Składniki:
Na gnocchi
::::::::::::::::::::
1 kg.ziemniaków
200 gr.mąki pszennej
1 żółtko ( będą wtedy bardziej puszyste)
Sól do smaku
Na Sos:
::::::::::::::
500 gr.mieszanych grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki masła
Może być śmietanka kremówka / ja nie dodaję
Sól
Pieprz
Posiekana Natka pietruszki
::::;:;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
Przygotowanie Gnocchi:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ,obieramy i przeciskamy przez prasę .Dodajemy mąkę , żółtko ,sól.Wyrabiamy ciasto ( jak będzie potrzeba można dodać jeszcze jedno żółtko), które nie powinno się lepić do rąk .Z ciasta formujemy wałki, a następnie kroimy je na małe kawałeczki ( gnocchi). Gnocchi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię .Odcedzić i odłożyć na bok.
Sos :
:::::::::::::::::
Cebulę i czosnek drobno posiekać.Grzyby oczyścić i pokroić .Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę i czosnek.Dodać grzyby i smażyć , ,przyprawić solą i pieprzem ,można dodać tymianku lub majeranku do smaku i dusić kilka minut.Dodać Gnocchi do sosu ,wymieszać i podawać .Do sosu możemy dodać śmietankę .Posypać natką pietruszki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz