Domowe Gnocchi z Grzybami Leśnymi


Witajcie kochani.Dzis podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na domowe Gnocchi że świeżymi leśnymi grzybami w sosie , bo nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak aromatyczne gnocchi z soczystymi grzybami leśnymi. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca prostotę składników z głębią smaku. Gnocchi, delikatne kluseczki ziemniaczane, doskonale komponują się z intensywnym aromatem leśnych darów. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem krok po kroku, każdy sobie poradzi.

Składniki:
Na gnocchi
::::::::::::::::::::
1 kg.ziemniaków
200 gr.mąki pszennej
1 żółtko ( będą wtedy bardziej puszyste)
Sól do smaku

Na Sos:
::::::::::::::
500 gr.mieszanych grzybów leśnych 
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki masła
Może być śmietanka kremówka / ja nie dodaję
Sól
Pieprz
Posiekana Natka pietruszki 
::::;:;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
Przygotowanie  Gnocchi:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ,obieramy i przeciskamy przez prasę .Dodajemy mąkę , żółtko ,sól.Wyrabiamy ciasto ( jak będzie potrzeba można dodać jeszcze jedno żółtko), które nie powinno  się  lepić  do rąk .Z ciasta formujemy wałki, a następnie kroimy je na małe kawałeczki ( gnocchi). Gnocchi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię .Odcedzić i odłożyć na bok.
  

  Sos :
:::::::::::::::::
Cebulę i czosnek drobno posiekać.Grzyby oczyścić i pokroić .Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę i czosnek.Dodać grzyby i smażyć , ,przyprawić solą i pieprzem ,można dodać tymianku lub majeranku do smaku i dusić kilka minut.Dodać Gnocchi do sosu ,wymieszać i podawać .Do sosu możemy dodać śmietankę .Posypać natką pietruszki.Smacznego.
 

Komentarze

Popularne posty