Duszona Papryka Po Azerbejdżańsku Do Słoika
Zapraszam kochani do kulinarnej podróży do Azerbejdżanu! Nasza domowa papryka, przygotowana według tradycyjnej receptury, przeniesie Cię na kolorowe bazary Baku. Smak słońca, aromatycznych przypraw i soczystych warzyw zamknięte w słoiku – to idealny dodatek do wielu dań."
Składniki :
:::::::::::::::::::::
2 kg.czerwonej papryki
4 cukinie
4 duże cebule
6 pomidorów
6 dużych ząbków czosnku
0.5 szkl.oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mięty suszonej
Sól
Pieprz czarny młotkowany
1 łyżka chmeli suneli
0.5 l.passaty pomidorowej
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa umyć ,osuszyć i pokroić.
Z papryki usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę .Cukinie pokroić w plastry.Cebulę i czosnek posiekać drobno .Pomidory sparzyć ,obrać i pokroić w kostkę .W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,podsmażyć cebulę z czosnkiem do miękkości .Dodać paprykę i cukinię ,dusić 10 minut .Dodać teraz pokrojone pomidory i passate pomidorową,kurkumę ,miętę ,chmeli suneli ,kmin rzymski ,sól i pieprz.Dusic na małym ogniu pod przykryciem ,aż warzywa będą miękkie.Pasteryzowac słoiki w kąpieli wodnej 20 minut od zagotowania się wody w garnku.
Komentarze
Prześlij komentarz