Duszone Mięso w Sosie z Dyni i Orzechami


Witajcie kochani.Kiedy zaczyna się  sezon na dynię  w mojej kuchni nie może zabraknąć duszonego indyka w sosie z dyni i orzechów.To danie jest ze mną kilka lat i zawsze wszystkim smakuje.Jeśli więc  szukasz pomysłu na oryginalny i pożywny obiad to kotlety z indyka duszone w sosie z dyni i orzechów to doskonała propozycja dla miłośników jesiennych smaków. Połączenie delikatnego mięsa indyka z kremowym sosem dyniowym i chrupiącymi orzechami tworzy niezwykłą kompozycję smakową. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne witamin i minerałów.

Składniki:
::;:::::::::::::::::
 500 g filetów z piersi indyka
  1 kg dyni
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 100 ml śmietanki 30%/ jogurt naturalny
 50 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
 2 łyżki masła
 2 łyżki oleju
 Sól, 
pieprz, 
gałka muszkatołowa do smaku
 Zioła prowansalskie (opcjonalnie)
:::::::;;:;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 Kotlety z indyka umyć ,osuszyć lekko rozbić tłuczkiem , doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi.
  Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kotlety z indyka z każdej strony.Przełożyć na talerz.Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek .Dodać dynię , smażyć jeszcze przez kilka minut , a następnie zalać niewielką ilością wody.Dusić pod przykryciem ,aż dynią zmięknie .Połowę dyni zmiksować na gładki sos .Dodać śmietankę , doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodać do sosu resztę dyni i kotlety .Dusić wszystko razem jeszcze jakaś chwilę ,dodać posiekane orzechy ,wymieszać.Kotlety możemy podać z ryżem ,ziemniakami czy kasza .Możemy dodać też posiekanej natki pietruszki.Smacznego.Aby sos był bardziej sos był kremowy możemy  dodać łyżeczkę masła.Smacznego.
  

Komentarze

Popularne posty