Duszone Mięso w Sosie z Dyni i Orzechami
Składniki:
::;:::::::::::::::::
500 g filetów z piersi indyka
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%/ jogurt naturalny
50 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smaku
Zioła prowansalskie (opcjonalnie)
:::::::;;:;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kotlety z indyka umyć ,osuszyć lekko rozbić tłuczkiem , doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi.
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kotlety z indyka z każdej strony.Przełożyć na talerz.Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek .Dodać dynię , smażyć jeszcze przez kilka minut , a następnie zalać niewielką ilością wody.Dusić pod przykryciem ,aż dynią zmięknie .Połowę dyni zmiksować na gładki sos .Dodać śmietankę , doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodać do sosu resztę dyni i kotlety .Dusić wszystko razem jeszcze jakaś chwilę ,dodać posiekane orzechy ,wymieszać.Kotlety możemy podać z ryżem ,ziemniakami czy kasza .Możemy dodać też posiekanej natki pietruszki.Smacznego.Aby sos był bardziej sos był kremowy możemy dodać łyżeczkę masła.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz