Indyjska Zupa Z Dyni
poczuć magię Indii na swoim talerzu to nasza zupa krem z indyjskimi przyprawami przeniesie Cię prosto na ulice Delhi.
Wyobraź sobie aksamitny krem, który rozpływa się w ustach, a jednocześnie rozgrzewa Cię od środka. Nasza zupa krem z indyjskimi przyprawami to idealne danie na chłodne wieczory.
Składniki:
:::::::::::::::::::
1 dynia ( zachować pestki ,uprazyc je w piekarniku)
1 łyżka Garam Masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
0.5 - 1 łyżeczki płatków chili
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Ok.1 cm.Kawałek imbiru obranego i posiekanego drobno
1 cebula drobno posiekana
900 ml.bulionu warzywnego
100 ml.kremówki opcjonalnie..do polania
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni .Dynię przekroić na pół ,wybrać pestki ,pokroić na kliny .Do większej miski dodać Garam Masala , po 1 łyżeczce kolendry , kminu rzymskiego plus 2 łyżki oliwy z oliwek.Włożyć kliny z dyni ,dobrze je natrzeć przyprawami , przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Piec 45 minut .W połowie pieczenia odwrócić ma drugą stronę dynię.Wystudzić.W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć cebulę ze szczyptą soli przez 10 minut ,aż zmięknie.Dodać imbir ,posiekany czosnek i pozostałe przyprawy oraz płatki chili i smażyć kilka minut ,aż przyprawy zaczną pachnieć .Wlać bulion ,doprowadzić do lekkiego wrzenia . Miąższ z dyni wydrążyć i pokroić ,dodać do garnka,wymieszać,zmiksować na gładki krem .Doprawić szczyptą chili jak potrzeba.Postawic z powrotem na gaz ,jak lubicie możecie wymieszać z kremówką .Przelać na talerze posypać pestkami.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz