Kopytka z Dynią i Parmezanem


 Witajcie kochani.Jesień już mamy za oknami ,zimną i mokrą, choć czasami słońce rozświetli swe oblicze .Dlatego na tym blogu nie może zabraknąć przepisów z dynią w roli głównej, która zawiera potężnie dużo witamin i minerałów.Dziś ulubione danie Polaków -  "Kopytka z dynią " -to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich delikatny, słodkawy smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak podsmażana cebulka, boczek czy sosy na bazie śmietany. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:
::::::;;;;;:::::::::::
 500 g ziemniaków
  400 g dyni (np. hokkaido)zetrzeć miąższ na tarce o dużych oczkach
 200 g mąki pszennej
 1 jajko
5 dag.parmezanu
 1 łyżeczka soli
 Pieprz do smaku
  Opcjonalnie: gałka muszkatołowa, kurkuma
:::::::::::::::::::::::::::::::::::;::::::::::::::::::::::::

  Ziemniaki i dynię obrać i ugotować do miękkości.Przecisnąć ziemniaki  przez prasę ,a dynię świeżą zetrzeć na tarce.
  Do miski dodać puree z ziemniaków i wiórki dyni, mąkę, jajko, sól, pieprz,starty parmezan i opcjonalnie przyprawy. Wyrobić ciasto, które powinno być miękkie, ale nie klejące się.
  Z ciasta formować wałki, a następnie kroić je na małe kawałki – to będą kopytka.
 Gotować kopytka w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  Odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami, np. podsmażoną cebulką, boczkiem, sosem maślano-ziołowym.
Wskazówki:
  Aby kopytka były bardziej kolorowe, możesz dodać do ciasta trochę kurkumy.

 

Komentarze

Popularne posty