Kurczak Po Zbójnicku Po Mojemu
Witajcie kochani .Dziś przepis na bardzo sycące danie jesienne , a dzięki mięsu z kurczaka i ziemniaków.Mimo swojej złożoności smakowej ,kurczak po zbójnicku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu ,dzięki czemu możecie się cieszyć nim zawsze i wszędzie .Sprawdzi się doskonale na co dzień oraz od święta.Zapraszam
Składniki:
:::;;;;;;::::::::::::
0.5 kg.kawałków kurczaka ( skrzydełka ,pałki, udka itp.)
Ćwiartka kapusty
1 marchewka
1 czerwona papryka
500 gr.grzybów świeżych leśnych
0.5 kg.ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka mielona
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
Czosnek granulowany
1 listek laurowy
Bulion lub woda
Olej
:::;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kawałki kurczaka umyć ,osuszyć ,przyprawić solą i pieprzem.Kapustę drobno poszatkować.Cebule i czosnek drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć i oczyścić z gniazda nasiennego,pokroić w kostkę .Grzyby opłukać i pokroić .Marchewkę umyć i obrać ,pokroić w kostkę .
W garnku rozgrzać oliwę ,dodać cebulę z czosnkiem ,chwilę smażyć ,dodać kapustę i resztę warzyw oraz grzyby ,smażyć wszystko przez ok.10 minut.Na patelni rozgrzać olej ,włożyć kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor z każdej strony ,całość przełożyć do garnka z warzywami,zalać pomidorami z puszki ,dołożyć koncentrat pomidorowy,podlać odrobiną bulionu ,tak aby całość była zakryta ,włożyć listek laurowy.Dusić kurczaka do miękkości . Przyprawić w międzyczasie podanymi przyprawami.Podawać jako gulasz w talerzach z chlebkiem lub jako samo danie .Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz