Kurczak Po Zbójnicku Po Mojemu


Witajcie kochani .Dziś przepis na bardzo sycące danie jesienne , a dzięki mięsu z kurczaka i ziemniaków.Mimo swojej złożoności smakowej ,kurczak po zbójnicku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu ,dzięki czemu możecie się cieszyć nim zawsze i wszędzie .Sprawdzi się doskonale na co dzień oraz od święta.Zapraszam 

Składniki:

:::;;;;;;::::::::::::

0.5 kg.kawałków kurczaka ( skrzydełka ,pałki, udka itp.)

Ćwiartka kapusty 

1 marchewka

1 czerwona papryka

500 gr.grzybów świeżych leśnych 

0.5 kg.ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

 1 puszka pomidorów 

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

Sól i pieprz 

Zioła prowansalskie

Papryka słodka mielona

1 łyżeczka kminku

1 łyżka majeranku

Czosnek granulowany

1 listek laurowy

Bulion lub woda

Olej

:::;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kawałki kurczaka umyć ,osuszyć ,przyprawić solą i pieprzem.Kapustę drobno poszatkować.Cebule i czosnek drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć i oczyścić z gniazda nasiennego,pokroić w kostkę .Grzyby opłukać i pokroić .Marchewkę umyć i obrać ,pokroić w kostkę .

W garnku rozgrzać oliwę ,dodać cebulę z czosnkiem ,chwilę smażyć ,dodać kapustę i resztę warzyw oraz grzyby ,smażyć wszystko przez ok.10 minut.Na patelni rozgrzać olej ,włożyć kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor z każdej strony ,całość przełożyć do garnka z warzywami,zalać pomidorami z puszki ,dołożyć koncentrat pomidorowy,podlać odrobiną bulionu ,tak aby całość była zakryta ,włożyć listek laurowy.Dusić kurczaka do miękkości . Przyprawić w międzyczasie podanymi przyprawami.Podawać jako gulasz w talerzach z chlebkiem lub jako samo danie .Smacznego


Komentarze

Popularne posty