Lazzanie Wege z Cukinią ,Soja i Warzywami



 Kochani .Dzisiaj przygotujemy pyszną i pożywną lazzanie z cukinii i soją, pełną warzywnych smaków. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej lasagne, idealna dla wegetarian i osób dbających o zdrowe odżywianie.
 Nasza wersja z cukinią i soją zaskoczy Cię bogactwem smaków i aromatów. To danie, które zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy.Zapraszam.


Składniki :
::::::::::::::::::::::::::::
2 sztuki cukini
0.5 szkl.passaty pomidorowej
2 marchewki 
0.5 papryczki chili ( nie musowo)
1 pietruszka
Natka pietruszki 
1 ząbek czosnku starty
1 op.lazzani
1 łyżka octu ryżowego
Pieprz czarny mielony 
kolendra mielona 
Erytrol lub miód do smaku
250 gr.granulatu sojowego -mięso mielone
Opakowanie sera wegańskiego
Zimne Mleko owsiane 1 szkl.
1 ,5 łyżki mąki 
1 łyżka masła wegańskiego sojowego ( ja używam eleplant lub inne
Sól,pieprz ,gałka muszkatołowa
25 gr.pomidorków koktajlowych -
Zmiksowane z 1 łyżeczką oregano, solą i pieprzem plus 1 ząbek czosnku 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 15 minut .Po tym czasie osączyć z soków ,które wypuści ,sok wylać .Cebulę posiekać drobno ,czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, marchew zetrzeć jak spaghetti ,posiekaną papryczek chili ,pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać cebulę ,smażyć aż zmięknie ,dodać marchew i pietruszkę oraz odciśniętą cukinię ,posolić ,popieprzyć ,posypać ostra papryka chili,kolendrą .Dodać erytrol lub miód ,wlać ocet ryżowy,dodać natkę pietruszki , wymieszać.Dusić ,wsypać granulat sojowy A'la mięso mielone ,podlać passata i dusić wszystko do miękkości.Płaty lazzanie ugotować wedle przepisu na opakowaniu.

Teraz zrobimy sos beszamelowy na mleku owsianym: na patelni roztopić masło , dodać mąke ,chwilę przesmażyć ,i po trochu wlewać mleko sojowe stale mieszając aż uzyska się odpowiedni niezbyt gęsty i niezbyt rzadki sos .Zdjąć z ognia ,posolić , popieprzyć,przyprawić ząbkiem czosnku i gałką muszkatołową,wymieszać ,ostudzić.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sporą chochelkę sosu beszamelowego,układamy płaty lazzani ,na nią ,masę warzywno mięsno sojową,starty ser wegański, płaty lazanii, i znów chochla sosu beszamelowego ,masa warzywno mięsno sojowa ,starty ser wegański i ostatnia na górze - płaty lazzani.W mikserze miksujemy pomidorki koktajlowe , solą , pieprzem,gałką muszkatołową i oregano .Wylewamy na lazanie ,całość posypujemy startym serem wegańskim .Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 25-30 minut.Podajmy od razu gorącą do spożycia .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty