Najlepsza Zupa Grzybowa Mojego Taty


Witajcie kochani.Podzielę się z Wami pysznym przepisem mojego taty Jana na cudowną aromatyczną zupę z grzybów leśnych,bo nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak  zupa grzybowa. Przygotowana ze świeżych, leśnych grzybów, jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jej bogaty smak i intensywny zapach przeniosą Cię wprost do lasu .Wykorzystajcie więc sezonowe grzyby stwarzając wyjątkowe danie ,które zachwyci Twoich bliskich.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::::::
0.5 kg.leśnych grzybków 
1 duża cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki 
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziemniaki
3 ziela angielskie 
1.5 litra bulionu grzybowego lub wody
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej/ u mnie bez bo ma być lekka i smaczna
200 ml.śmietany 18% / u mnie jogurt naturalny
Sól
Pieprz 
Natka pietruszki do posypania
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzybki oczyścić,pokroić w plastry lub w kostkę jak komu wygodnie .Cebulę , marchew ,pietruszkę obrać ,umyć , osuszyć ,pokroić w kostkę.Czosnek posiekać drobno .W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem ,zeszklić ,dodać marchewkę i pietruszkę ,smażyć kilka minut.Dodać grzyby i jeszcze smażyć aż puszczą sok.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .Dodać do garnka wraz z bulionem grzybowym lub wodą, liściem laurowym i zielem angielskim.Soprowadzić do wrzenia .Gotować do miękkości warzyw i ziemniaków .W rondelku osobno rozpuścić masło ,dodać mąkę i zrobić zasmażkę ,wymieszać .Zalać nie wielką ilością gorącej zupy z garnka ,wymieszać i wlać z powrotem do garnka z zupą ,znów wymieszać.Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze trochę .Gotową zupę zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty