Papryka Po Cygańsku Do Słoika


Witajcie kochani.Dziś super przepis,mój ulubiony na przetwory z papryki - czyli  Papryka po cygańsku .Papryka po cygańsku to nie tylko pyszne danie ale również wspaniała pamiątka lata ,którego zapach i smak przenosi mnie do dzieciństwa.Papryka po cygańsku to też tradycyjne danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jej wyrazisty smak i kolor dodadzą charakteru każdej potrawie. Przygotuj ją samodzielnie i odkryj sekret jej niepowtarzalnego smaku.Dlatego kochani ,sezon na paprykę jest w pełni ,dlatego nie zmarnujcie okazji ,aby przygotować pyszne przetwory na zimę .
Składniki:
:::::::::::;;::;;;::::
2 kg.papryki czerwonej
Oliwa z oliwek 1/4 szkl.
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku 
0.5 litra passaty pomidorowej
0.5 kg.pieczarek
1 łyżka soli
0.5 łyżki czarnego pieprzu
1 ,5 łyżki przyprawy cygańskiej( można kupić na allegro)- daje naprawdę smaku i kopa przetworom
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
:::;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;:
Paprykę umyć ,osuszyć ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w paseczki.Cebulę i czosnek obrać.Cebule posiekać w pióra a czosnek drobno.Pieczarki opłukać ,posiekać w plastry.W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,wsypać cebulę i czosnek ,chwilę smażyć ,dodać pieczarki ,posolić i  popieprzyć ,gdy zmiękną dodać paprykę ,smażyć jeszcze 10 minut,zalać passatą pomidorową ,odrobiną wody ,dodać przyprawy  ,sól i pieprz, wymieszać.Przykryć pokrywką ,dać na mały gaz i dusić do miękkości.Słoiki wyparzyć.Gorącw warzywa przełożyć do słoików ,pasteryzować 20-30 minut od zagotowania się wody w garnku.Ostudzić.Smacznego.






Komentarze

Popularne posty