Papryka Po Śródziemnomorsku Do Słoika


 Papryka Duszona po Śródziemnomorsku to
słoneczny smak południa w Twojej spiżarni! Nasza papryka duszona to połączenie słodkiej papryki, aromatycznych ziół i delikatnego czosnku. Bez konserwantów, tylko naturalne składniki. Idealna jako dodatek do wielu dań. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć w ciągu 12 miesięcy.

Składniki:
::::::::::::::::::::::
2 kg.czerwonej papryki
1 słoiczek czarnych oliwek
1 słoiczek zielonych oliwek
1 puszka pomidorów krojonych
0.5 litra passaty pomidorowej 
0.5 główki czosnku
Oliwa z oliwek
1 łyżka soli
0.5 łyżki pieprzu czarnego młotkowanego
2 duże cebule 
2 łyżki ziół włoskich ( bazylia,tymianek, oregano)
:::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Paprykę umyć , osuszyć , usunąć gniazda nasienne.Pokroić w paseczki .Cebulę obrać i drobno posiekać .Oliwki odcedzić z zalewy ,pokroić na polówki .Czosnek obrać i drobno 
posiekać.W dużym garnku rozgrzać 1/4 szkl.oliwy z oliwek ,wsypać posiekaną cebulę z czosnkiem ,smażyć do miękkości.Dorzucić pokrojoną paprykę , smażyć z 10 minut.do stracenia surowości.Podlać pasattą ,pomidorkami z puszki ,wsypać pokrojone połówki oliwek ,podlać z 0.5 szkl.wody ,doprawić solą i  pieprzem ,doprawić ziołami włoskimi ,wymieszać ,zmniejszyć ogień na mały przykryć pokrywką i dusić do miękkości .Gorące przekładamy do wyparzonych słoików .Pasteryzuje my 20-30 minut od zagotowania się wody w garnku,ostudzić.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty