Puszyste Kotlety Mielone
nic tak nie smakuje domowo jak one. Ten prosty przepis na kotlety z soczystej łopatki wieprzowej to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Chrupiąca panierka, soczyste mięso ,czosnek i cebula to wszystko znajdziesz w tych domowych kotletach mielonych. Poznaj mój sprawdzony przepis na kotlety z łopatki wieprzowej i zachwyć swoich bliskich.
Składniki :
:::::::::::::::::::
0.5 kg.mielonej łopatki
1 szkl.mleka
2 jajka
1 duża bułka pszenna
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka zimnej wody przegotowanej
Sól
Pieprz młotkowany
Bułka tarta grubo zmielona
Smalec do smażenia
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bułkę pszenną namoczyć w mleku.Do miski włożyć mięso mielone ,wbić całe jajka ,zetrzeć do niego cebulę i czosnek na drobnej tarce .Bułkę odcisnąć i dodać do mięsa wraz z mlekiem ,które zostało ,wlać zimną wodę ,sól i pieprz do smaku.Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę .Formować owalne kotlety mielone ,obtoczyć w bułce tartej( ja suszę bułki a potem ją ścieram na tarce o małych oczkach ).Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu ,dodać kotlety i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.Wyjac i odsączyć na papierowym ręczniku .Podawać z ziemniakami i surówką ( ja lubię z puree i buraczkami oraz surówka z kapusty ).Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz