Risotto z Kurkami
Składniki:
::::::::::::::::::::::
300 gr.rużu arborio
1 litr bulionu warzywnego
250 gr.kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 gr.masła
50 gr.parmezanu
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Natka pietruszki
::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurki dokładnie oczyścić ,usuwając zanieczyszczenia .Cebulę i czosnek posiekać.Bulion warzywny zagotować i utrzymywać go w cieple.Na patelni rozgrzać oliwę ,zeszklić cebulę i czosnek.Dodać kurki i smażyć kilka minut.Dodać ryż na patelnię i mieszać , aż ziarenka pokryją się tłuszczem.Podlewać ryż gorącym bulionem
,po jednej chochli na raz ,cały czas mieszając gotować risotto,dodając kolejne porcje bulionu ,aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn.Dodać masło i starty parmezan, dokładnie mieszać , aby risotto nabrało kremowej konsystencji .
Doprawić solą i pieprzem do smaku.Przełożyć risotto na talerze,posypać natką pietruszki i podawać od Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz