Zupa Ministrone
Składniki:
::::::::::::::::::::
2 marchewki ,pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki posiekanego czosnku
1 śr.cebula, posiekana drobno
2 łodygi selera naciowego ,pokrojonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz
Słodka papryka mielona
Ostra papryka mielona
Cząber
Liść laurowy
Ziele angielskie
2 łyżeczki włoskich ziół
4 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
1 szkl .bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cukinia pokrojoną w kostkę
3/4 szkl .fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
1 puszka białej fasoli, odcedzić
1 szkl.makaronu włoskiego Fusilli ( małe kolanka
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do garnka na zupę wlać i rozgrzać oliwę z oliwek ,wrzucić cebulę i czosnek,chwilę smażyć .Dodać wszystkie warzywa oprócz białej fasoli z puszki ,dusić do ich miękkości .Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy,smażyć jeszcze kilka minut.Dodac ziemniaki pokrojone ,bulion i pomidory z puszki ,gotować całość do miękkości ziemniaków .Po tym czasie dodać makaron ,i białą fasolę ,gotować jeszcze 7 minut , aż makaron będzie al 'dente .Podawać z odrobiną sera startego parmezanu i natką pietruszki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz