Amerykańskie Cynamonki


Witajcie kochani.Za oknami ponura jesień ,deszcz i bardzo zrobiło się  zimno ,więc już czas nadszedł na jesienne wypieki pełne aromatów i gorących przypraw.Dziś przedstawiam Wam najpyszniejsze  Amerykańskie cynamonki, znane też jako cinnamon rolls, to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza dla miłośników słodkości. Te puszyste, drożdżowe bułeczki wypełnione aromatyczną mieszanką cynamonu i cukru to nieodłączny element amerykańskiej kultury kulinarnej, szczególnie popularne podczas świąt.
 Obfite ilości cynamonu i brązowego cukru tworzą wyjątkowo słodkie i aromatyczne nadzienie, które doskonale kontrastuje z delikatnym ciastem.
 Drożdżowe ciasto sprawia, że cynamonki są miękkie, wilgotne i niezwykle lekkie.
  Chociaż podstawowy przepis jest dość prosty, istnieje wiele wariacji na temat cynamonowych bułeczek, od klasycznych po bardziej wymyślne, z dodatkami takimi jak orzechy, czekolada czy owoce.
Skąd pochodzą cynamonki ..?
Chociaż dokładne pochodzenie cynamonowych bułeczek jest niejasne, przypuszcza się, że ich korzenie sięgają Skandynawii. Jednak to właśnie w Stanach Zjednoczonych zyskały one ogromną popularność i stały się niemalże narodowym przysmakiem.Bardzo je polecam.Zapraszam po przepis.


Składniki :
:::::::::::::::::::
Ciasto:
::::::;;;;;;;
250 ml.ciepłego mleka
560 gr mąki tortowej lub krupczatka
2 jaja
Zapach waniliowy lub ekstrakt 
1 łyżeczka soli
70 gr.brązowego  cukru 
7 dag.suchych drożdży
80 gr.roztopionego masła
Nadzienie :
:::::;;;;;;;;;::::::
100 gr.ciemnegi brązowego cukru
2 łyżeczki z czubem cynamonu 
80 gr.miękkiego masła do posmarowania ciasta przed nałożeniem nadzienia.
Krem do posmarowania cynamonek:
::::::;;;;;;;;:::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::
200 gr.serka kremowego śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
Odrobiną mleka do rozrzedzenia jak będzie potrzeba kremu ( u mnie mleka zabrakło ha ha więc krem był trochę gęsty )...
::::::::::::::::::::::;;:::::::::::::::::::::::;;;;::::::::::


Do miski wlać ciepłe mleko ,wbić jajka,dodać sól ,cukier,odrobinę zapachu waniliowego, 
roztopione masło,suche drożdże ,wymieszać
,wsypać mąkę ,znów wymieszać ,wyrobić ręcznie ciasto i zostawić pod przykryciem  na 40 minut.


Ciasto po tym czasie odgazować bijąc pięścią raz, przełożyć na blat wysmarowany lekko oliwą ( wtedy nie trzeba podsypywać mąka ),rozprowadzić ciasto rękoma na placek w kształcie prostokąta ,rozwałkować.Ciasto posmarować całe miękkim masłem .
 

W miseczce wymieszać cynamon z cukrem.Bardzo dokładnie wysypać nim całe ciasto posmarowane masłem.Ciasto zwinąć w roladę od krótszej strony,dobrze łączenia pozaciskać.Nitką kroić roladę na kawałki ( albo bardzo ostrym narzędziem ) i układać kawałki ciasta na głębokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedno koło  drugiego.Zostawić pod.przykrucoem cynamonki do wyrośnięcia na 30 minut.


W miseczce utrzeć łyżką serek śmietankowy z cukrem pudrem na puszystą masę .


Wyrośnięte cynamonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut.


Gorące cynamonki smarujemy lukrem z serka śmietankowego i przykrywamy ściereczką .Zostawiamy do ostygnięcia .Smacznego.


Komentarze

Popularne posty