Azjatycki Kurczak Chili
Składniki:
::::::::::::::::::
0.5 kg.filetów z kurczaka- każdą przekroić na dwie części .
Po pół łyżeczki soli i pieprzu
1.5 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej pszennej
1.5 łyżki oleju ryżowego
Sos:
::::::::::
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku,drobno posiekać
2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili lub użyć płatków
0.5 szkl.wody
3 łyżki sosu sriarcha chili
1/4 szkl.miodu
3 łyżki soku z limonki
Zielona cebulka ( szczypiorek posiekany)
1 łyżka sosu sojowego
Ryż do podania
::::::::::::::::::::::::::::::::
Na patelni rozgrzać olej.Dodać posolone ,popieprzone i opanierowane w mące kawałki kurczaka .Smażyć na złoty kolor do zarumienia.Zdjąć z patelni.Na tę samą patelnię z oliwą dodać cebulę i czosnek,imbir,posiekanej papryczki chili , smażyć przez chwilę ,aż cebula zmięknie a resztą składników odda smak i zapach tak ok.2 minuty.Wlać wodę ,sos sojowy ,sos chili sriarcha,miód .Doprawić solą i pieprzem.Gotować na małym ogniu do momentu ,aż sos zgęstnieje .Wlać sok z limonki,wymieszać.Dodać kurczaka i chwilę gotować . Zdjąć z ognia i posypać posiekanym szczypiorkiem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz