Barszcz Wiejski z Chlebem Żytnim


Witajcie kochani.Dziś przepis na wyśmienity "Barszcz wiejski" – który jest  prawdziwą ucztą dla podniebienia! Jego głęboki smak i aromat zawdzięczamy przede wszystkim ugotowanym w mundurku  burakom, które nadają zupie piękny, czerwony kolor. To danie, które rozgrzeje Cię w chłodne dni i dostarczy mnóstwo energii .Danie to jest  jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Każdy region ma swoją własną, unikalną wersję tej zupy, ale wszystkie łączy jedno – wyjątkowy smak i aromat.Zapraszam.

Składniki :
::::::::::::::::::
1 pęczek włoszczyzny ( bez kapusty )
50 dag.ugotowanych w mundurkach buraków 
1 szkl.zalewy z kiszonych ogórków 
2.5 litra bulionu wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
Chleb żytni
Olej
Sól i pieprz 
Cukier do smaku
Liść laurowy
Chleb żytni
:::;;;;:::::::::::::::::::
Ostudzone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na kawałki.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzać olej i poddusić buraczki z warzywami .Przełożyć do garnka i zalać bulionem wołowym.Dodac zalewę z kiszonych ogórków ,liść laurowy gotować na małym ogniu 30 minut.Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na złoty kolor ,dodać do barszczu .Podawać barszcz gorący z kawałkami chleba żytniego .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty