Bułeczki Węzełki
Kochani ,dziś super przepis na przepyszne śniadaniowe bułeczki węzełki – domowe wypieki, które zawsze się udają!
Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze – tak w skrócie można opisać te pyszne bułeczki. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do zupy.Szybkie i proste – nawet początkujący sobie z nimi poradzą!
Nie musisz być mistrzem kulinarnym, żeby przygotować te przepyszne bułeczki. Kilka prostych kroków i w Twojej kuchni zapanuje aromat świeżego pieczywa.
Składniki :
::::::::::::::::::::
450 ml.cieplego mleka
6 łyżek erytrol lub 4 łyżki cukru jak chcecie słodkie
10 gr.suchych drożdży
2 jajka
1 łyżeczka soli
8 gr.proszku do pieczenia
50 gr.masła- roztopić ,ostudzić
1 łyżka octu 10%
800-900 mąki tortowej
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
Cukier lub Sezam do posypania / u mnie Sezam
:::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;;;;
Ciepłe mleko wlać do miseczki ,dodać erytrol lub cukier,drożdże suche ,wymieszać .Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Do miski wbić jajka całe ,sól,roztopione masło schłodzone , wymieszać,dodać mąkę 850 gr. ,proszek do pieczenia ,ocet ,znów wymieszać ,wyrobić ciasto ,uformować w kulę ,włożyć do miski ,przykryć folią spożywczą i zostawić na 60 minut .Po tym czasie ,odgazować ciasto mocno uderzając pięścią ,wyłożyć na blat ,wyrobić .Uformować w gruby wałek i pokroić na 12 części .Z każdej części uformować kulki,przykryć folią spożywczą i zostawić na 15 minut.
Z każdej kulki zrobić placek ,lekko rozwałkować i zwinąć w wałeczek, ścisnąć końcówki zwinięcia ,rękoma zrolować lekko i zawiązać w supełek ,ściskając końcówki .Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Każdą bułeczkę posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.Posypac sezamem lub cukrem.Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz