Buraczki Odświętne z Miodem i Płatkami Chrzanu


Witajcie kochani.Dziś kolejny przepis z mojego domu, smaczne ,tradycyjne o wyrazistym smaku słodkiego miodu i chrzanu , prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które od lat gości u mnie i na polskich stołach, łącząc w sobie tradycję i nowoczesność. Smak tych buraczków to podróż w czasie – do czasów, gdy jedzenie było nie tylko posiłkiem, ale też doświadczeniem.
Choć dokładne pochodzenie tego przepisu jest trudne do ustalenia, wiadomo, że buraki od wieków są cenione w naszej kuchni. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko walorom smakowym, ale także właściwościom zdrowotnym. Miód z kolei, znany od tysięcy lat, był nie tylko słodzikiem, ale też lekarstwem. Chrzan, z kolei, dodawał potrawom ostrości i był ceniony za swoje właściwości przeciwbakteryjne.
Połączenie tych trzech składników to wynik długoletnich eksperymentów w kuchni. Słodki miód łagodzi ostrość chrzanu, a buraki nadają daniu głębi smaku. To połączenie smaków, które zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Dlaczego warto spróbować bo buraczki są
 bogate w witaminy i minerały, miód wzmacnia odporność, a chrzan ma właściwości antybakteryjne.
 Można je podawać jako przystawkę, dodatek do obiadu lub samodzielne danie.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::::::::
1 kg.nie dużych buraczków 
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka wiórków świeżego chrzanu
Szczypta cynamonu 
Sól morska
:::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::
Umyte buraczki zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować  40-60 minut,aż będą miękkie .Odlać ,przelać zimną wodą ,obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach .
W misce wymieszać miód ,sok z cytryny ,płatki chrzanu i sól .Dodać ten sos do startych buraków i dokładnie wymieszać.Calosc przełożyć do naczynia i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę , by się przegryzły .Smacznego.



Komentarze

Popularne posty