Ciasto Orzechowe Moje ulubione
Składniki :
:::::::::::::::::::
4 szkl.mąki
1.5 kostki masła
3/4 szkl.cukru pudru
6 żółtek
1 op.proszku do pieczenia (16 gr.)
Ziarenka wanilii z 1 laski
Krem do przełożenia:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::
6 białek
1 szkl.cukru
1 op.kremu karpatka
1 słoik (250gr.) powideł śliwkowych
20 dag.łuzkanycj orzechów włoskich
100 gr.wódki czystej
Polewa czekoladowa na wierzch
:::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Z mąki ,masła ,cukru pudru , żółtek,proszku do pieczenia,z wanilią zagnieść ciasto.Podzoelic ciasto na pół i wyłożyć każda na dwie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Każde ciasto smarujemy powidłami.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę .Smarujemy nią ciasta z powidłami i posypujemy orzechami.Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Przygotować krem według przepisu.
Do kremu dolewamy wódki .Na jeden upieczone ciasto nakładamy krem z wódką ,przykrywamy drugim ,odwracając go uprzednio warstwą orzechowo- śliwkowym do dołu.Całośc polewamy polewa czekoladową.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz