Ciemny Sos Pieczeniowy Według "Kocham Gotować"
Witajcie kochani.Dziś naprawdę perełka w przepisach ,a jest nim Sos Pieczeniowy.Jest z nim dużo zachodu ,ale wart jest tego czasu i naprawdę wychodzi go pełny gar .
Nic tak nie dopełnia smaku pieczonego mięsa jak aromatyczny, ciemny sos. Jego głęboki smak i gęsta konsystencja sprawiają, że każde danie staje się wyjątkowe. Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować go w domu.Zapraszam.Składniki :
:::::::::::::::::::::::
Wywar:
::::::::::::::::::
3 kg.kości ( wołowe i drobiowe mogą też być wieprzowe itp.)
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
4-5 marchewek
6-7 cebul z łupiną
1 główka duża czosnku wraz z łupiną
3 litry wody
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
Sos:
::::::::::::::
7 cebul
1 łyżka oleju
50 gr.masła
100 gr.mąki
Sól
Pieprz
:::::::::::::::::::::::
Kości mięsne ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,dodać pokrojoną w plastry marchewkę ,cebulę przekrojoną na pół z łupiną ,posypać ziarnami ziela angielskiego ,liśćmi laurowymi,pieprzem w ziarnach.Glówkę czosnku przekroić na pół ,położyć na blaszkę z mięsem .Pieczemy w 160-180 stopniach w piekarniku ,aż mięso aż nam się prawie skarmelizuje ( zbrązowieje)
Sosu nie solimy i nic więcej nie doprawiamy!!!.
Sos: cebulę kroimy ,lekko podsmażamy , dodajemy mąkę i mieszamy .Dodajemy masło ,duży kawałek ,mieszamy .Sos ma mieć bursztynowy kolor.
Cebulę podsmażoną z mąką i masłem dodajemy po trochu mieszając do garnka z sosem z kości , i znów zagotować ,mieszać i zredukować do 1/3 ,przecedzić przez sito i gotowe .Smacznego.
Sos wydzielony na porcje przelewamy do pojemników i mrozimy.!
Komentarze
Prześlij komentarz