Czysta Zupa Grzybowa z Pierogiem


 Witajcie .Dziś podzielę się z Wami starym przepisem z mojego domu na pyszną zupę jarską z wywaru z suszonych grzybków .Ta zupa grzybowa to klasyk , który rozgrzewa wszystkie zmysły .Grzybki nadają jej głęboki smak i aromat ,kolor zniewala ,a połączona w tej wersji z delikatnością domowych pierogów z grzybkami i śledziem powala ...Zapraszam.

Składniki :
:::::::::::::::::::
3 dag.grzybów suszonych
20 dağ.wloszczyzny bez kapusty
3 ziarna pieprzu czarnego
Listek laurowy 
1 łyżka masła
Sól do smaku 
:::::::::::::::::::::::::
Grzyby dokładnie myjemy i moczymy na kilka godzin lub na całą noc w wodzie .
Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co je moczyliśmy przez 20 minut ( do miękkości ).Grzybki odcedzamy i zostawiamy do farszu na pierogi.
Warzywa myjemy , obieramy ,kroimy w kawałki .Dodajemy warzywa do wywaru z grzybków ,dolewamy jeszcze wody jak trzeba tak żeby nam dało litr zupy ( nie dużo,  żeby nie rozwodnić wywaru) , pieprz w kulkach ,listek laurowy i gotujemy na małym ogniu .W między czasie dokładamy masło .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw a na koniec solimy do smaku.Podajemy z Pierogiem z grzybami i śledziem .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty