Domowy Makaron jak Zrobić.


Witajcie kochani.Skoro był już przepis na pyszny rosół wołowy to czas podzielić się przepisem na domowy , jajeczny makaron jaki robię w domu. Spróbuj , to nic trudnego, ale zapamiętaj ,że taki makaron o niebo lepiej smakuje niż ze sklepu.
  Przygotowanie makaronu w domu to świetna zabawa i satysfakcja gwarantowana. A co najważniejsze, nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych narzędzi, wystarczy trochę mąki, jajek i odrobina czasu.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::::
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka oliwy
Szczypta kurkumy dla koloru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Na stolnicy przesiać mąkę, dodać sól i zrobić niewielkie wgłębienie zwanym " dołkiem ".Wbić do niego jajka i żółtko, dodać oliwę. Zagnieść ciasto ręcznie przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt klejące – mąki.
 Zwinąć ciasto w folię spożywczą i odłóż na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, podsypując mąką, aby się nie kleiło.
  Za pomocą noża lub specjalnej maszynki do makaronu pokroić ciasto na paski o pożądanej szerokości.


Zagotować osoloną wodę i wrzuć makaron. Gotować przez około 2-3 minuty, aż będzie al dente.Odcedzamy makaron i podajemy z ulubionym daniem
Wskazówki:
Najlepiej użyć mąki typu 00, która nadaje makaronowi gładką strukturę.
 Im świeższe jajka, tym lepszy będzie makaron.
Grubość makaronu zależy od tego, do jakiego dania go przygotowujesz. Do sosów gęstych lepiej pasuje makaron grubszy, do sosów lekkich – cieńszy.Smacznego!



Komentarze

Popularne posty