Dżem Pomarańczowy z Białą Czekoladą
Składniki:
::::;;;;;;;:::::::::
1 kg.dojrzalych pomarańczy plus 2 dodatkowo
2.5 tabliczki białej czekolady
1.10 kg.cukru
::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kilogram pomarańczy sparzyć ,obrać ze skórki i białego nalotu ( skórkę można sobie zostawić do kandyzacji w syropie)umyć,usunąć pestki ,zmiksować w blenderze ,a dwie całe dodatkowe pomarańcze pokroić w plasterki.Do rondla włożyć pomarańcze ,sok z cytryny ,cukier.Gotowac na średnim ogniu przez około 40-50 minut często mieszając,aż mieszanką lekko zgęstnieje.Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością dżemu pomarańczowego z garnka i wlać całość z powrotem do garnka z dżemem .Mieszać , aż czekolada nam się ładnie połączy z dżemem z pomarańczy .Gorące przekładamy do sparzonych słoiczków ,zakręcamy ,odwracamy do góry dnem ,przykrywamy kocykiem i zostawiamy do ostygnięcia na całą noc .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz